Toiny Verhagen DIRIGENT

Zingt:

Alt

Biografie:

Begin 2013 werd ik benaderd om als koorleider mee te gaan naar Zuid-Afrika in met het projectkoor Emakhayeni.
Door deze geweldige reis in oktober 2013 ontstond er zo’n band zowel binnen het koor als met enkele koren in de townships, dat we deze vibe in de vorm van Duze NomShikaShika gezamenlijk wilden voortzetten.

Ik zing zelf al 30 jaar deze muziek, en ik word nog steeds geraakt door de kracht die van deze liederen uitgaat. De opzwepende ritmiek en de eenvoudige maar prachtige harmonieën.
Tijdens het zingen in de townships, vooral met de oudere zwarte bevolking, kregen de liederen voor mij weer hun oorspronkelijke betekenis.
De apartheid is dan wel afgeschaft, de strijd om gelijkheid is nog altijd niet gestreden. Ook de nieuwere liedjes over alledaagse thema’s gingen meer voor ons leven door ze in hun context te horen.

Het is mijn missie met Duze de liedjes die we in Zuid-Afrika geleerd hebben, zo authentiek en goed mogelijk te laten klinken en met veel passie ten gehore te brengen.

Duze is voor mij:

een mogelijkheid mijn passie voor Zuid-Afrikaanse muziek te delen met gelijkgestemden en samen het gevoel en de boodschap van deze prachtige muziek uit te dragen.
en_USEnglish