Over Duze
Wat beweegt Duze NomShikaShika
In 1990 is de apartheid in de wet afgeschaft in Zuid-Afrika. Maar voormalig president Nelson Mandela zei al:
“De waarheid is dat we nog niet vrij zijn; wat we nu bereikt hebben, is de vrijheid om vrij te zijn, het recht om niet onderdrukt te worden (…) Want vrij zijn is niet alleen het afwerpen van ketenen, het is leven op een wijze die de vrijheid van anderen respecteert en vergroot.”
Voor de Onze geschiedenis als koor op z’n Zuid-Afrikaans kunt u kiezen voor de uitgebreide versie of de beknopte versie.
Blijvende aandacht met muziek
In en buiten Zuid-Afrika werken veel mensen aan verdere vergeving en blijvende vernieuwing. Duze NomShikaShika wil hen ondersteunen door te zingen over de strijd voor een gelijkwaardige toekomst in Zuid-Afrika’s multiculturele en kleurrijke samenleving, de regenboognatie.
Ook vragen we aandacht voor de actuele strijd tegen hiv/aids. We zingen de traditionele liederen uit het verleden en uit het Zuid-Afrika van nu: typische strijdliederen, liederen over het harde dagelijkse bestaan, en optimistische, vrolijke liederen.
Zingen met hun stemmen
Duze NomShikaShika heeft tijdens drie studiereizen met veel mensen in Zuid-Afrika contact gelegd. Tijdens onze laatste reis in oktober 2013 trokken we nog heel intensief op met het Khayelitsha United Mambazo Choir (Khayelitsha, Kaapstad) en het Bana Bamoya Choir (Zwelihle, Hermanus).
We werden heel hartelijk ontvangen. Bij enkele koorleden thuis zagen we hoe mensen in een township leven: we raakten nog meer betrokken bij de dagelijkse strijd van de zwarte bevolking voor een gelijkwaardige en eerlijke toekomst. We zingen met de stemmen van onze Zuid-Afrikaanse vrienden in onze oren. We proberen hun muziek en presentatie overtuigend over het voetlicht te brengen en hun droom door te geven.
Van de netto-opbrengst van onze optredens gaat 25% rechtstreeks naar kleinschalige projecten.
Wat zingt Duze NomShikaShika
Duze zingt in de Zuid-Afrikaanse talen
In Zuid-Afrika maken liederen deel uit van het dagelijks leven. Behalve zang, is elk lied ook ritme en beweging.
De liederen in ons repertoire gaan over liefde, feesten, verdriet, werk, apartheid of geloof en andere onderwerpen uit het gewone leven. Het zijn liederen uit het heden en verleden van Zuid-Afrika, vooral in het Zulu, Xhosa, seSotho, Venda en Tswana. Enkele liederen komen uit Lesotho en Zimbabwe.
Ontstaan en aanleren repertoire

Duze NomShikaShika begon in de jaren tachtig met strijdliederen tegen apartheid.
In die tijd kregen we de liederen op cassettebandjes uit Zuid-Afrika; we
studeerden ze in op ons gehoor, zonder partituren.
Duze repeteerde o.a. samen met het Khayelitsha United Mambazo Choir in 2013; na thuiskomst nog gesteund door de korte opnames van het oefenen.Gaandeweg breidden we ons repertoire uit met nieuwe liederen uit het huidige Zuid-Afrika.
Nog steeds studeren we ze op zijn Afrikaans in: liever niet van blad, maar op het gehoor en uit het hoofd.
Van strijdlied tot slaaplied
Tijdens de reizen naar Zuid-Afrika leerden we nieuwe liederen en bewegingen. Wij hebben tot in onze tenen ervaren hoe mensen daar zingen: met hun hele lijf en hart.
We zongen samen met diverse koren in kerken en scholen, in wijkcentra en op straat, in steden, dorpen en townships. We zongen van strijdlied tot slaaplied; we zongen songs met humor over schoonmoeders, en liederen waarin mensen elkaar waarschuwen dat de politie eraan komt. De mensen daar leerden ons de subtiele nuances van de teksten.