Nog meer optredens

2 december 2018: Zuid-Afrikaans vuur in de Vlam

Op deze zondagochtend waren we te gast in De Vlam. Dit bijzondere gebouw in Rhenen biedt op de zondagen ruimte voor allerlei vormen van cultuur, bezinning en ontmoeting. De veelkleurigheid van het logo van De Vlam is daar het symbool van. Bijzonder om hier de veelkleurigheid te mogen brengen van Zuid-Afrika.

De Vlam, Rhenen

17 november 2018: feestconcert!

Vrienden, familie, fans, gasten en ander publiek: dank voor jullie hartelijke reacties bij het feestelijke concert in De Observant in Amersfoort! Lees verder

Dit optreden was in allerlei opzichten een debuut. Een aantal nieuwe koorleden hadden hun eerste optreden. Wat een goede start maakten zij. Daarbij hebben we onze liederen gezongen in een nieuwe, theaterachtige setting.

De Observant, Amersfoort

28 oktober 2018: Pop-up Museum

Een tijdelijk museum in een verpleeghuis met een expositie samengesteld door senioren. Ook dit jaar mochten we dit bijzondere evenement feestelijk omringen. Het thema was ‘Identities’, en daar sloten wij bij aan door mensen te laten proeven van een stukje Zuid-Afrikaanse identiteit. Veel bewoners van het Amsterdamse verpleeghuis Vreugdehof hadden zich verzameld in de theaterzaal en waren blij met ons optreden. En voor ons was het een feest voor hen te zingen!

7 oktober 2018: Muzikale ontmoeting bij ‘Martinus verbindt Hoogland’

Muziek verbindt, en dat geldt helemaal voor de Zuid-Afrikaanse zang! Vandaar dat Duze NomShikaShika was uitgenodigd op de jaarlijkse ontmoetingsmiddag van de Martinus gemeenschap in Hoogland. In een verrassend en afwisselend programma met optredens, proeverijen van streekproducten en kunstuitingen brachten wij Zuid-Afrikaanse sfeer. Hoe verbindend dit was, bleek vooral uit ons tweede optreden: de zaal die aan het begin van ons optreden bescheiden bezet was, barstte tegen het einde van ons optreden bijna uit zijn voegen.

Martinus kerk, Hoogland

8 september 2018: Dag van de Amateurkunst Amersfoort

Als Amersfoorts koor laten we ons graag zien en horen op de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst! Het seizoen 2018 – 2019 startte dan ook met vier korte optredens in de Amersfoortse binnenstad. Hoogtepunt was het optreden in de monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Een prachtige plek om ons te presenteren aan het Amersfoortse publiek dat ons met ruim applaus beloonde.

Mannenzaal van het St.Pieters en Bloklands Gasthuis

2 Juni 2018 – Musikkfest Oslo

Met 15 zangers een traditional als ‘Bawo’ zingen is mooi, maar met 30 zangers is het zo krachtig! Een optreden van Duze NomShikaShika samen met het Noorse koor Inkululeko, dat is 1+ 1 = 3!
Dat vond ook het publiek van het Musikkfest Oslo op zaterdagmiddag 2 juni 2018. Dit optreden was een van de hoogtepunten van ons bezoek aan ons zusterkoor Inkululeko in Oslo.Ook indrukwekkend was de kerkdienst die wij op zondagochtend samen met Inkululeko mochten opluisteren. In die viering werden drie kinderen gedoopt. Door onze liederen over hoop, liefde en vrijheid te zingen, wensten we de jonge ouders en hun kinderen alle goeds.Daarna hebben we het publiek op een terras verrast met een flashmob: even allemaal staan en zingen. Of op de veerboot in de fjord van Oslo een bruiloftslied zingen voor een bruid in spe op haar vrijgezellenfeestje. Kortom, veel mooie momenten in een zonnig zangweekend!

Musikkfest, Oslo

18 juli 2018: honderdste geboortedag Nelson Mandela

Op deze internationale Nelson Mandela Day waren we te gast op het Herman van Veen Arts Center op het landgoed De Paltz bij Soestduinen.
Daar was de feestelijke presentatie van het boek Opsoek naar Ubuntu, geschreven door Annette Nobuntu Mul. Zij is de oprichter van Ubuntu Society en voorzitter van Stichting Ubuntu Nederland.Ubuntu en de geboortedag van Nelson Mandela zijn twee bijzondere thema’s waar wij met plezier ons optreden aan verbonden. Diverse gasten maakten ons blij met hun complimenten: met onze zang hadden we de Zuid-Afrikaanse sfeer goed geraakt. Dank!

Nelson Mandela Day, Herman van Veen Arts Center

8 juli 2018: Struinen in de tuinen – zomers Zuid-Afrikaans

Een stralende zomerse dag, veel publiek in opperbeste stemming en een gastvrije gastheer Dick en gastvrouw Eefje bij het karakteristieke koetshuis in Park Schothorst in Hoogland, Amersfoort. Dat was de uitnodigende entourage van ons optreden bij het jaarlijkse evenement Struinen in de tuinen in Amersfoort.
Het lijkt al een kleine traditie te worden dat Abu Swaleh met ‘Let’s play Djembe’ en Duze NomShikaShika samen een Zuid-Afrikaanse zomerse sfeer neerzetten in het Hooglandse park.
Het publiek liet zich meenemen in de Afrikaanse ritmes en zong enthousiast mee met ons ‘Somlandela’ (Ik volg hem) en ‘Hayesu Hule’ (Mijn huis is ver weg).
Een cameraploeg van de regionale omroep EVA maakt met een mooie tv-reportage het plaatje compleet. Om na te genieten, kijk op Struinen in de tuinen 2018.

Koetshuis, landgoed Schothorst

22 april 2018: Aanloop naar optreden African Mamas De Flint

The African Mamas: acht super zangeressen uit Zuid-Afrika die met Leoni Jansen een muzikaal tribute brengen aan Miriam Makeba: dat staat garant voor energie, ontroering en prachtige zang!  Dan staan wij met enige bescheidenheid in de foyer vooraf  te zingen. Maar… veel publiek, en enthousiast. We waren blij met de oprechte complimenten van de toehoorders. Mooi om zo voor hetzelfde publiek te mogen zingen als deze professionals uit Zuid-Afrika!

De Flint, Amersfoort

11 maart 2018: Gluren bij de Buren Amersfoort op – 3 x volle bak!

Het gastvrije huis van Annelies en Erik aan de Coninckstraat was tot drie keer toe helemaal gevuld met belangstellenden voor ons optreden.

In drie gevarieerde sets brachten we het publiek in Zuid-Afrikaanse stemming. Vooral het nieuwe liefdeslied Nandihleli deed het goed, maar ook de prachtige vrijheidsliederen zoals Unzima Lomthwalo en Thula Sizwe. Aan het einde van iedere set wilde het publiek graag een nummer met ons meedoen.

Zo droegen we met veel plezier bij aan dit steeds populairder wordende huiskamerfestival!

Gluren bij de Buren, Coninckstraat Amersfoort

3 februari 2018: Tell Freedom: 15 jonge kunstenaars uit Zuid-Afrika

Jonge mensen, geboren na de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika. Zij onderzoeken de geschiedenis, het nu en de toekomst van hun land. Met hun kunstwerken laten zij de maatschappelijke ongelijkheid zien, niet alleen in Zuid-Afrika maar ook in een bredere context. Zij onderzoeken hoe een toekomst in vrijheid eruit ziet.
Deze unieke tentoonstelling in de Kunsthal Kade in Amersfoort ondersteunden wij op zaterdag 3 februari 2018 met een kort optreden in het KAdECafé.
Foto: Lerato Shadi –  MOREMOGOLO (GO BETLWA WA TAOLA), 2016

Foto: Lerato Shadi –  MOREMOGOLO (GO BETLWA WA TAOLA), 2016

3 februari 2018: Amersfoorts publiek valt voor Duze

De sfeer, de akoestiek, het dankbare publiek, het enthousiasme van de vele optredende koren: alles droeg bij aan een succesvol inloopconcert, georganiseerd door het Amersfoortse platform Amateurkunst op zaterdag 3 februari 2018 in de Nieuwe Kerk.
Lopend door het publiek zetten we met ons welkomstlied Sanbonani de toon. Met het energieke Thula Siswe namen wij het publiek mee naar Zuid-Afrika en verrasten hen met het gedragen Ukuthula. We versterkten de band door met de toehoorders Somlandela te zingen en het sfeervolle Hayesu hule (Mijn thuis is ver weg). We werden beloond met een staande ovatie.

22 december 2017: Van een kerstdiner naar een diner dansant!

Feestelijk gekleed publiek van de Rotary Club Amersfoort-Regio aan hun kerstdiner en Duze op het podium: een verrassende combinatie! Het bleek een goede combinatie op 22 december 2017, de vrijdagavond voor kerst. Met een swingend Thula Sizwe wisten we het publiek voor ons te winnen. Het werd een waar diner dansant toen we samen met de gasten Somlandela zongen. Het lied werkte aanstekelijk en veel van de in black tie en gala gestoken gasten konden niet op hun stoel blijven zitten en swingden met ons mee door de dinerzaal.
Het officiële gedeelte van de avond werd afgesloten met een boeiend eigentijds kerstsprookje gevolgd door ons ‘Ukuthula’ over hoop en vrede. Iemand van de gasten verzuchtte na afloop: ‘Eindelijk iets anders dan het obligate Stille Nacht…’
Dit bruisende optreden was een waardige afsluiter van 2017: een jaar in full swing!

12 november 2017: Uniek optreden voor Christo Brand, bewaker én vriend van Nelson Mandela

Thrilled to meet the group called Duze NomShikaShika and listen to them singing.’ Dat was de reactie van Christo Brand nadat wij als koor voor hem een bijzonder verrassingsoptreden had verzorgd.Christo Brand, de man die jarenlang de persoonlijke bewaker was van Nelson Mandela en die een unieke vriendschap met Mandela opbouwde, was zondag 12 november 2017 te gast in Culemborg op uitnodiging van het reistijdschrift ‘Oog voor Afrika’.
Christo Brand vertelde daar op boeiende en meeslepende wijze over zijn ontmoeting met en ervaringen als bewaker van Mandela en hoe vanuit wederzijds respect een bijzondere vriendschap voor het leven ontstond. Christo Brand heeft deze ervaringen vastgelegd in zijn boek ‘Vriendschap in gevangenschap’ dat hij in Culemborg signeerde. Voordat hij het woord nam, kwamen wij zingend binnen: een mooie verrassing!
Christo Brand was bij het optreden zichtbaar geraakt door de sfeer en de energie van de liederen die wij zongen: liederen die ook Mandela in zijn lange strijd voor vrijheid hebben gesteund: ‘The spirit van Mandela is here’.

6-8 oktober 2017: Twee koren, één traditie

Een inspirerend zangweekend met zusterkoor Inkululeko uit Oslo 
Van 6 tot 8 oktober 2017 waren ze bij ons te gast in Amersfoort: het Noorse koor Inkululeko uit Oslo. Vanaf de eerste noot op de vrijdagavond tot het hartelijke afscheid op de zondagmiddag was het een weekend van verbondenheid door samen de “zwarte” liederen te zingen.
Het koor Inkululeko heeft net als Duze NomShikaShika zijn wortels in de anti-apartheidsbeweging uit de jaren 80. De koren hebben dezelfde geschiedenis, dezelfde bevlogenheid en dezelfde energie. Samen zingen betekende elkaar versterken door de synergie en vertrouwdheid. ‘Ik heb dit weekend “familie“ ontmoet waarvan ik niet wist dat ik die had’, schreef een Duzer na afloop.
Op de zondagmiddag verzorgden Inkululeko en Duze NomShikaShika een gezamenlijk optreden in het Pop-up Museum SMAAK voor een volle zaal in het sfeervolle St Pieters en Bloklands Gasthuis. Een krachtig en meeslepend optreden dat smaakt naar meer!

St. Pieters en Bloklands Gasthuis

9 september 2017: Dag van de Amateurkunst, Amersfoort

Op deze dag presenteerde Duze zich als een echt Amersfoorts koor op 3 verschillende locaties.
Als eerste zongen we in de Mannenzaal, een prachtige plek met een prima akoestiek. Het was voor een het publiek was aan de vroege kant, maar degenen die er wel waren, werden positief verrast.
In de Rochuskapel daarentegen was het tjokvol en er was een leuke interactie met het publiek.
De laatste plek waar we optraden, was in De Drie Ringen. Ook hier was elke stoel bezet en werd er enthousiast gereageerd. Samen met het publiek werd er nog lang nagepraat. Wat een heerlijk muzikale dag was dit!

YouTube video

Impressie van ons optreden in de mannenzaal

2 juli 2017: Struinen in de Tuinen Amersfoort

De zon brak door tijdens ons zomerse optreden in Struinen in de Tuinen bij het karakteristieke koetshuis in Park Schothorst. Het was druk in de prachtige besloten tuin van Eefje en Dick die ons gastvrij onthaalden.
In afwisseling met de Amersfoortse groep ‘Let’s play djembe’ onder leiding van Abu Swaleh brachten we het publiek deze zondagmiddag in Afrikaanse sferen. De bruiloftsliederen maakten het feestelijk, het ingetogen en strijdbare lied ‘Unzima Lomthwalo’ bracht verstilling, en het energieke ‘Emakhayeni’ liet het vuur zien van deze Zuid-Afrikaanse traditionals.

Koetshuis, park Schothorst

24 maart 2017: Duze NomShikaShika tweemaal in voorprogramma

Op 24 maart j.l. mocht Duze voor aanvang van de South African Road Trip een aantal van hun liederen ten gehore brengen in de foyer van de Flint in Amersfoort. Dat de mannen van de Khayelitsha United Mambazo Chior zich halverwege onder het publiek schaarden en de laatste 2 liederen samen met ons meezongen, maakte het een geweldig feest!

Ook bij de show van Abafazi heeft Duze gezongen. Niet alleen vóór de show, maar eveneens na afloop met het publiek en enkele dames van Abafazi zelf.
Met een heerlijk gevoel en vol energie keerde iedereen na afloop weer huiswaarts.

19 februari 2017: Gluren bij de Buren – een zingende huiskamer vol

Een huiskamer vol publiek en dan samen een Zuid-Afrikaans lied zingen: zo ervaren hoe deze muziek iets losmaakt: en dat maar liefst drie keer! Dat was het mooie resultaat van onze deelname aan Gluren bij de Buren op zondag 19 februari 2017 in Amersfoort.
We waren van harte welkom in de ruime woonkamer en serre van Liane en Freddie in Hoogland. Vrienden en belangstellenden liepen binnen voor een optreden van telkens een half uur. We brachten per optreden een zo gevarieerd mogelijke set met strijdliederen, religieuze liederen en feestliederen.
Diverse toehoorders waren zelf in Zuid-Afrika en Lesotho geweest en waren verrast door hoe zij de muziek herkenden en de sfeer weer beleefden. Dus niet alleen wij werden blij van deze zangmiddag. Volgend jaar weer…

6 december 2016: Winterconcert voor de Health Promoters

Ons eerste optreden met Barbara Gwanmesia als gastsoliste! Een succesvolle combinatie op deze sfeervolle benefietavond voor de Health Promoters, een organisatie die gezondheidsvoorlichting ondersteunt in de Zuid-Afrikaanse townships. (http://healthpromoters.eu/).
De opening van de avond was een videoboodschap van Desmond Tutu ter ondersteuning van het werk van de Health Promoters. Deze boodschap konden wij kracht bijzetten door direct daarna vanaf het hoge koor achter in de kerk het Zuid-Afrikaanse volkslied te zingen.Later op de avond zongen we met Barbara het mooie Asimbonanga dat gaat over de vraag: Mandela, waar ben je? We hebben je zo lang niet gezien. Ten slotte was het de dag ervoor, 5 december, de sterfdag van Nelson Mandela.
Met onder andere het bekende Mbube brachten we de sfeer van Zuid-Afrika op deze avond waar ook Lee Towers en Ger Vos optraden. Heel verschillende muzikale geluiden voor hetzelfde goede doel!

Wereldwinkel Soest 25-jarig bestaan

‘Er zou toch een Afrikaans koor zijn?’ vroeg een van de vaste klanten van de Wereldwinkel wat aarzelend, toen hij een paar minuten voor ons optreden de winkel binnen stapte en ons – groepje witte zangers – zag staan. ‘Als u zo uw ogen dicht doet en luistert, waant u zich in Zuid-Afrika!’ kreeg hij als advies. En even later zagen we hem met een tevreden gezicht met zijn mobiel een opname maken.
Dat was een van de vele leuke momenten voor ons deze zaterdagmiddag 26 november 2016. Met veel plezier zongen we in de prachtige Wereldwinkel in Soest die 25 jaar bestaat.  Een hartelijk onthaal en een fijne setting: Zuid-Afrikaanse liederen in een keur aan wereldartikelen! 

wereldwinkel, Amersfoort

St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Amersfoort

Tijdens het eerste weekend van het pop-up museum SMAAK  was Duze NomShikaShika de eerste activiteit in de maand oktober 2016.
Tussen de prachtige kunstwerken mochten wij tweemaal onze muzikale bijdrage leveren tot groot genoegen van zowel bewoners en gasten als onszelf. 

SIVO-festival, Odoorn

Op 4 augustus 2016 trad Duze NomShikaShika op tijdens het SIVO-festival. Eerst ’s middags voor een volle galatent. Nog nooit hadden we voor zo’n groot publiek opgetreden. Door de schijnwerpers konden we niet zien of we contact hadden met het publiek, maar aan de reacties te horen lukte dat aardig. ’s Avonds traden we nog tweemaal op in de SIVO-tent. We hadden zelfs onze eigen “groupies” in het publiek. Er zijn opnames gemaakt van onze optredens. Hieronder een selectie hieruit:
Ipharadisi FiyelaUnzima Lomthwalo
Al met al een mooie, leerzame ervaring en een herhaling waard!

Fête de la Musique, Amersfoort

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren beten we op 25 juni het spits af met een optreden. De microfoons waren zowel een hulpmiddel als een obstakel, waardoor onze zang uiteindelijk toch niet zo goed uit de verf kwam als we zouden willen.
Het optreden bij de Vismarkt was duidelijk meer in ons straatje. We hadden direct een leuk contact met het publiek, dat ondanks de regen langs bleef komen. Alleen het draaiorgel gooide nog wat roet in het eten. Nadat deze zweeg, konden we ons feestje voorzetten.

Duze trad op bij het AZC in Leersum

Het optreden op 13 maart 2016 in het AZC in Leersum was ontzettend leuk en voor beide kanten voor herhaling vatbaar. Dankzij het mooie lenteweer konden we buiten zingen. Na ons optreden zongen de mensen daar voor ons in hun talen.
Voor een volgende keer zullen ze wat meer liederen paraat hebben, ook die we samen kunnen zingen, is ons toegezegd. Dat belooft wat!

Openbare repetitie/optreden in Lyvore (v/h Birkhoven Zorggoed)

Op 10 januari 2016 tijdens onze open repetitie met aansluitend optreden in Lyvore (v/h/ Birkhoven Zorggoed) was ook Karel van Rooy van de Wijkwebsite aanwezig. Lees hier zijn verslag.

YouTube video

Sivo festival , Unzima Lomthwalo

Fête de la Musique, Amersfoort

Gluren bij de buren

Zondag 13 december 2015 namen we met veel plezier weer deel aan Gluren bij de Buren  in Amersfoort.
Ondanks de concurrentie van de grote kerstbraderie had het publiek Duze gevonden in het Vakcollege aan de Zangvogelweg!
Ons optreden resulteerde in leuke gesprekken met het publiek en mogelijk zelfs nieuwe koorleden!

Hoekschewaards Landschap

Voor de vrijwilligers van het Hoekschewaards Landschap (HWL) traden we op 14 maart 2015 op in Numansdorp. Voor een vrij groot publiek zetten wij letterlijk en figuurlijk ons beste beentje voor.
Vele lovende reacties ontvangen.

Stichting Nemato

Op 11 januari 2015 waren we in een stormachtig IJmuiden onderdeel van het grote benefiet-concert t.b.v. de Stichting Nemato (Nelson Mandela Township). In het prachtige, oude Thaliatheater traden koren, dansers en rock-bands op voor dit goede doel.

 Eerdere optredens:

  • Voor de eerste keer namen we op 14 december 2014 deel aan het project Gluren bij de buren in Amersfoort. Duze trad 3 x een halfuur op en per sessie kwam er steeds meer publiek. Mondreclame zal daar een groot aandeel in hebben gehad.
  • Zaterdag 29 maart 2014 kwam Duze graag zingen tijdens de opening van de vernieuwde Wereldwinkel in Leusden.
  • Op 15 december 2013 trad Duze op in het koetshuis van Kasteel Doorwerth voor de 90e verjaardag van een bewonderaarster.
  • In het TV programma ‘WNL op zondag’ traden we op 8 dec 2013 op in een uitzending die o.m. gewijd was aan het overlijden van Nelson Mandela.
  • Op 15 september 2013 trad Duze op in de dorpskerk in de Bilt bij een afscheidsdienst van bezoekers uit Hillcrest (Z.A).
nl_NLNederlands