Wat ons beweegt

UMUNTU NGUMUNTU NGABANTU 

I AM WHO I AM BECAUSE OF WHO WE ALL ARE

Samen zingen is leuk en verbindt

Waarom zingen mensen met elkaar? In het voetbalstadion, bij een verjaardag, op het schoolplein, bij het kampvuur… Het antwoord is simpel: samen zingen is leuk. Het is een sociale activiteit, je kunt er je emoties in kwijt en je kunt genieten van de muziek die je zelf maakt. Muziek kan troosten of blijdschap brengen, het ontspant en geeft energie.

Wij zingen de Zuid-Afrikaanse muziek in de lokale talen omdat we, los van achtergrond of verschillen, allemaal met elkaar verbonden zijn. We willen met onze muziek gestalte geven aan onze betrokkenheid en uitdragen dat wij allemaal deel uit maken van dezelfde gemeenschap. Met onze muziek willen wij leren, waarderen, verbinden en meer betrokken zijn met de mensen in Zuid-Afrika.

Met het zingen van deze prachtige Zuid-Afrikaanse muziek willen wij onze verschillen en onze gedeelde liefde voor muziek vieren.

Dit plezier in het musiceren is voor Duze NomShikaShika de drijfveer die nooit uit het oog mag worden verloren. Of je nu een slaapliedje zingt voor je kinderen of met je koor een complex werk instudeert. De reden dat we muziek maken, is dat het leuk is om te doen.

Wanneer het begrip van de muziek groeit, kan ook de waardering daarvoor groeien en het plezier dat we erin scheppen. Kwalitatieve groei is daarom belangrijk bij Duze. Onze bevlogen dirigent leert ons haar visie op verschillende aspecten van de Zuid-Afrikaanse muziek, zoals maat, ritme, betekenis en vorm.

Tijdens onze reizen naar Zuid-Afrika (en in workshops met Zuid-Afrikaanse dirigenten in Nederland en Noorwegen) hebben we nieuwe liederen en bewegingen geleerd. Wij hebben tot in onze tenen ervaren hoe mensen daar zingen: met hun hele lijf en hart. We zongen samen met diverse koren in kerken en scholen, in wijkcentra en op straat, in steden, dorpen en townships. We zongen van strijdlied tot slaaplied; we zongen songs met humor over schoonmoeders en liederen waarin mensen elkaar waarschuwen dat de politie eraan komt. De mensen daar leerden ons de subtiele nuances van de teksten.
En al deze liederen zingen we nog steeds met plezier en overgave.

nl_NLNederlands