Onze geschiedenis

Voor de uitgebreide versie van de geschiedenis van ons koor, klikt u hier.

Van anti-apartheidskoor toen naar solidariteitskoor nu

In de jaren 80 zijn we gestart als koor in de strijd tegen apartheid. De apartheid is afgeschaft. Maar nog steeds zingen we uit betrokkenheid met de mensen in Zuid-Afrika en hun dagelijkse strijd voor een gelijkwaardig bestaan.
Na de vrijlating en het presidentschap van Mandela heeft Duze een omslag gemaakt van strijdkoor naar een solidariteitskoor. We zingen liederen over vrijheid, maar ook meer culturele liederen over het dagelijks leven, godsdienstige liederen, feestliederen, liederen over de liefde en over sociale problemen zoals hiv, aids en weeskinderen.

De start: ten tijde van de apartheid

Duze Nomshikashika is ontstaan in 1986, toen er nog apartheid was in Zuid-Afrika en de latere president Nelson Mandela gevangen zat op Robbeneiland. Nederland kende een sterke anti-apartheidsbeweging, die solidariseerde met het ANC.
Een groepje studenten dat eerst zong in het 1-mei-koor in Wageningen wilde na hun afstuderen blijven zingen. Ze kwamen eens per maand bij elkaar en vormden Duze NomShikaShika. Dat betekent: ‘Dichter bij waar de actie is’.

Zingen over vrijheid

In de beginjaren werd in Nederland regelmatig bij politieke bijeenkomsten tegen apartheid gezongen, vele jaren op 1 juli bij het Keti Koti (feestdag ter ere van de afschaffing van de slavernij). Duze zong en zingt nog steeds in kerken, op festivals en allerlei andere gelegenheden. Rode draad is het zingen over vrijheid en over de mensen die strijden voor een gelijkwaardig bestaan in het kleurrijke Zuid-Afrika.

Zonder en met dirigenten

In de beginjaren zongen we zonder dirigent. Herman Radstake en Ita Luten namen het muzikale voortouw. Jill Godfrey met haar Zuid-Afrikaanse achtergrond kon ons veel leren over de woorden de betekenis en de context van veel liederen. 
Verschillende dirigenten leverden vervolgens hun muzikale bijdrage in de ontwikkeling van Duze en op het gebied van beweging:
– Steve Kitson en diens vrouw Barbara Fine;
– Menno Kwakkestein;
– Bobbie Gouveia.
- Toiny Tune

 

Optreden voor Nelson Mandela!

Op 8 juni 2002 mocht Duze een verrassingsoptreden verzorgen in Middelburg, toen Nelson Mandela de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Award in ontvangst nam. Dit optreden was voor velen het absolute hoogtepunt in het bestaan van Duze. Het lied – Thula Siswe – moet ook Mandela gesteund hebben in zijn strijd. Hij zong het nu zelf mee. klik hier 

Studiereizen: inspiratie door ontmoeting met koren in Zuid-Afrika

Duze maakte tot nu toe vier studiereizen naar Zuid-Afrika, in 1999, 2004, 2013 en 2019. We ontmoetten daar bijzondere, lokale koren en wij zongen met en voor elkaar tijdens repetities, workshops, op straat, in winkels, in kerken, op 'the Waterfront'; kortom overal waar mensen bij elkaar kwamen.

Met hart en ziel

We waren, zijn en willen betrokken blijven bij de mensen in Zuid-Afrika die we hebben ontmoet en met wie we zingen, op z’n Zuid-Afrikaans: met hart en ziel.